Občas mi po mém dlouhém vedení přijde dobrá inspirace.

Vláda a biskupové

14. 2. 2012 19:51
Rubrika: Nezařazené

Vztahy představitelů církevních a státních jsou v různých krajinách různé. Dokonce u nás se teď diskutuje o roli pražského arcibiskupa.

Mne však zaujalo, když jsem si četl o situaci v Rusku a ve Spojených státech. Podle kusých informací, které mám k dispozici, mne napadlo určité srovnání.

V církevních sdělovacích prostředcích i jinde se můžeme dovědět o kritice ze strany amerického episkopátu vůči Obamově administrativě. Důvodem je velmi vehementní vnucování propotratové ideologie a praxe i do sfér, kde o to nikdo nestojí. V současné době je tedy většina amerických biskupů v ostrém konfliktu se státní mocí.

Naproti tomu v Rusku, nakolik v jiných otázkách mohou být rozpory, je v otázce potratů a podpory porodnosti pozoruhodná jednota. Státní představitelé se navzájem s představiteli náboženskými "hecují", kdo může a kdo by měl účinněji podporovat rodiny, porodnost, atp.

Je tedy paradoxní, že v Rusku, kde v totalitním bolševickém státě potraty začaly, je dnes všeobecná snaha je omezit. Naopak ve Spojených státech, které jsou symbolem svobodné společnosti, je snaha rozšířit protirodinou politiku stůj co stůj. Že by tedy v Americe byly snahy o bolševizaci a v Rusku zase určité snahy o návrat k spravedlivé společnosti?

Pro ilustraci přikládám odkaz na článek pojednávající o situaci v USA:

http://www.obcinst.cz/cs/Z-konservativniho-tisku-Obama-versus-biskupove-c1788/

Druhý příspěvek jsem se pokusil neuměle přeložit:

Biskup smolenský i vjazemský Panteleimon: Církev dělá vše, aby ženy odvrátila od potratů

„Je povzbudivé, že po 70 letech bezbožectví a rozvratu tradičního systému mravních hodnot, mnoho lidí v Rusku pokládá potrat za nepřijatelný,“ vyzdvihl předseda synodálního oddělení církevní dobročinnosti a sociální služby Moskevského patriarchátu, když komentoval výsledky ankety, kterou na objednávku „Občanské komory“ *)  provedla agentura sociálních technologií „Polytech“.

Podle ankety 42% obyvatel Ruska považuje za nepřípustné potraty z důvodu nízkých příjmů rodiny. Zároveň podle průzkumu se 35% respondentů domnívá, že potraty jsou možné v některých krajních případech. 16% uvádí: přípustný vždy.

„V podstatě jsou dvě cesty: Buď klidně sledovat, jak lidé provádějí potraty, nebo dělat vše, co je v našich silách, abychom pomáhali rodinám v nouzi. Někomu se může zdát, že vůbec nemít děti je výhodné. Je ale třeba chápat, že na takový přístup, doplatí celá společnost. V našem národě potom nebude budoucnost. Pokud lidé budou myslet pouze na svůj pozemský blahobyt, povede to k nevratným důsledkům.“

„Církev nejen připomíná, že potrat je hřích, ale snaží se dělat vše, aby odvrátila lidi od tohoto strašného kroku.“ Byla ustavena Rada pro otázky rodiny a ochrany mateřství. Funguje více než 50 církevně-občanských center podpory mateřství. Nedávno církev v Moskvě otevřela Dům pro matky.

„Naším přednostním úkolem, se dnes jeví zvláště pomoc rodinám, především vícedětným.“ Biskup Panteleimon připomíná, že podle údajů oficiální statistiky vícedětné rodiny s třemi a více dětmi každý měsíc řeší deficit 1800 rublů, přepočteno na jednoho člena rodiny. „Domníváme se, že to není nijak velká suma, která může být pokryta pomocí a společným úsilím dobrých lidí – především těch 42% Rusů, kteří považují za nepřípustný potrat z důvodů nízkých příjmů.“

Podle výše uvedeného průzkumu 63% Rusů pokládá za počátek lidského života okamžik početí. „Věříme, že duše je člověku dána při početí. A přestože embryo v raných stádiích vývoje není podobné člověku, víme, že má duši, to znamená věčný život. Tudíž je nepřípustné embryo ničit nebo na něm experimentovat.“ Vladyka Panteleimon poukazuje na novou maďarskou ústavu, kde je stanoveno, že lidský život začíná početím. „Maďarsko přijalo jako normu to, co se za správné pokládalo vždy.“

 

Čerpáno z:          http://www.patriarchia.ru/db/text/2013613.html

 

*)  Občanská komora -  „Общественная Палата Российской Федерации“ Polostátní instituce, která má za úkol zprostředkovávat relace mezi občany a státní mocí, samosprávou. Má zastupovat zájmy občanů a provádět kontrolu činností veřejných institucí.

Zobrazeno 2989×

Komentáře

salazar

Nesouhlasíte s cílem manifestace, nebo s ní jako takovou? Vždyť opravdu aktivních laiků, kteří svoji víru uplatňují i veřejně je tak málo! Je potřeba být statečný a podpořit je, nejen v Praze, ale i v ostatních diecézích. V oblasti sociální i v jiných oblasech.

JiKu

Nelíbí se mi ani motivace, ani cíl, ani forma. Kromě toho jsem laikem hyperaktivním, takže nad aktivními ohrnuji nos.

Zobrazit 10 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio