Občas mi po mém dlouhém vedení přijde dobrá inspirace.

Boží zásnuby

24. 3. 2021 16:08
Rubrika: Nezařazené

S blížící se slavností Zvěstování Páně (nebo také Zvěstování Panně Marii) mi vyskočilo pár podnětů a inspirací. Někdy je tato událost výtvarným uměním prezentována obrazem, kterak anděl klečí před Marií. Na jiných obrazech se spíš vznáší a Maria tak jaksi může slyšet, že ta slova přicházejí shůry. 

Přes tyto různé varianty zobrazení můžeme na tu scénu pohlížet jako na událost námluv, kdy Bůh přichází prostřednictvím anděla za dívkou Marií a žádá ji o souhlas, aby se stala snoubenkou Ducha svatého a matkou Božího syna. Maria je pozvána, aby novým a zvláštním způsobem spojila svůj život s Trojjediným Bohem. Různé vazby mezi člověkem a Bohem pochopitelně vyplývají už ze stvořitelského aktu a dále je Maria příslušnicí vyvoleného národa a tedy dědičkou přislíbení a účastnicí smlouvy mezi Hospodinem a jeho lidem. Navíc je známa skutečnost, že dívka Maria pobývala v Chrámu, kde pravděpodobně byla vyučena Písmům a její náboženský život byl tedy nejspíš významnější, než u běžné izraelské ženy.

Maria tedy už od svého vlastního početí plně patřila Bohu, ale Král se jí, skrze svého zplnomocněného posla speciálně táže, zda souhlasí s mimořádným konáním Boha v jejím životě.

Pokud anděl v tom dialogu zastupuje Boha, pak člověk Maria v tom rozhovoru také zastupuje celý lidský rod a za celé lidstvo dává Bohu souhlas, aby vykonal své záměry pro vykoupení a spasení zbloudilého lidstva, přičemž ona sama se má stát nástrojem. Dívka z kněžského rodu zasnoubená s mužem z královského rodu dostává prorockého ducha a svým souhlasem umožňuje Bohu, aby přijal účast na našem lidství. Tak se tento snubní charakter rozšiřuje z jednotlivce na společenství. Bůh se tak skrze ženu Marii zasnubuje s lidstvím protože se v tu chvíli skutečně stává jedním tělem se svými stvořenými bytostmi.

Zobrazeno 569×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio